Buurtschap

Ideeën verwezenlijken = dromen + doen!

Hé, dat is leuk. Woon je in Nobelhorst, word je automatisch lid van een buurtschap. Hiermee krijg je de mogelijkheid om zelf je eigen buurt en leefomgeving te beheren en vorm te geven. Zowel wat budget betreft als in de uitvoering van mooie plannen. Is dat niet helemaal anno deze tijd? In Nobelhorst praten we er niet alleen over, maar doen we het gewoon.

Klik op de afbeelding voor het filmpje>>

Duw in de rug

Nieuwe bewoners zijn de eerste tijd vaak druk met het bouwen of inrichten van hun huis en tuin, het vinden van hun plek in de buurt. Daarom helpt de gemeente Almere en Ymere met geld, kennis en menskracht om een buurtschap op te zetten. Initiatieven van eerste bewoners krijgen daardoor een duw in de goede richting. Ze worden ontlast van de 'regelzaken' in deze pioniersjaren. Het eerste buurtschap bestaat al bijna 2 jaar en staat nu op eigen benen, van de bewoners!

Hoe werkt het?

Bewoners in een buurtschap, krijgen hun eigen buurtkavel van ca. 1.000 m2. Welke bestemming geeft de buurt hieraan? Een moes- of bloementuin, zwembad, beeldentuin, minitheater….? Of toch een eigen buurtschuur op deze plek? De programmering, exploitatie en het onderhoud doen de buurtbewoners zelf. Wordt het een botenwerf, yoga-ruimte, kookstudio, muziekstudio? Het is aan de buurt hier invulling aan te geven.

Hoe dit wordt betaald?

De leden betalen entreegeld (eenmalig) en een maandelijkse bijdrage van € 7,50. Daarnaast biedt samenwerking schaalvoordelen: samen diensten of producten inkopen, zoals energie, interieurinrichting, tuinmateriaal of collectieve service? Zo profiteer je gezamenlijk van financiële voordelen en kennis. Eigenlijk kan alles wat je zelf bedenkt en waarvoor je draagvlak in je buurt organiseert: leuk idee, doe je mee?

Een gezamenlijke keuze!

Waar krijg je de kans om samen met je buren de openbare ruimte in je buurt te ontwerpen, in te richten en het onderhoud uit te voeren? Door eigen arbeid of juist als opdrachtgever of op een andere manier misschien? Of laat de buurt het toch liever over aan de gemeente? Het overnemen van deze taken en bijbehorende budgetten is een (voor)recht, het is niet verplicht maar een gezamenlijke keuze.

In Nobelhorst worden bewoners en ondernemers, via participatie en vergaande zeggenschap 'baas in eigen buurt'. Elke voordeur krijgt een eigen stem. Een actieve rol verbindt mensen met elkaar en met hun buurt. Dit levert bovendien leuke en nuttige buurtcontacten op en een spaarpotje voor de buurt. Iedereen mag mee doen, huurders, huizenkopers, kavelkopers, ondernemers…

Klik hier voor de flyer over Buurtschap

IK WIL GRAAG
MEER INFORMATIE.

Jolly Le Belle
Tel 06 - 52 78 62 04
jolly@nobelhorst.nl